12/21/13

Διαρροή τοξικών στο λιμάνι του Πειραιά - Συγκέντρωση/παρέμβαση αντιπληροφόρησης & αλληλεγγύης: Δευτέρα 23/12 στις 12.00 στον ΗΣΑΠ Πειραιά

ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΛΕΗΛΑΤΟΥΝ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΣΚΟΡΠΟΥΝ ΤΟΞΙΚΑ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ενημέρωση - κάλεσμα προς όλες τις οριζόντιες, αυτοοργανωμένες συλλογικότητες αγώνα.

Την Τετάρτη 11 Δεκέμβρη, στο λιμάνι του Πειραιά, υπήρξε διαρροή τοξικών ουσιών από κοντέινερ που περιείχαν μεγάλες ποσότητες ρυπογόνου χώματος, στο πλοίο «Ραβένα». Το φορτίο αυτό είχε φτάσει στον Πειραιά τις προηγούμενες μέρες από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με το πλοίο «Πάρης», έχοντας τελικό προορισμό την Κίνα. Πρόκειται για την διαδρομή που ακολουθείται για την απομάκρυνση των τοξικών αποβλήτων που παράγονται από τις μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Χαλκιδική. Παρά τη σοβαρότητα του γεγονότος, οι κρατικοί φορείς επιχείρησαν τη συγκάλυψή του. Δεν εξέδωσαν καμία ανακοίνωση και δεν έδωσαν οποιοδήποτε στοιχείο σχετικά με την προέλευση και τους ιδιοκτήτες του τοξικού φορτίου. Ωστόσο μετά την άρνηση απόπλου από τον πλοίαρχο για την προστασία του πληρώματος και την αποφυγή ρύπανσης των θαλάσσιων υδάτων, την εξέταση του τοξικού φορτίου και την διαδικασία καθαρισμού του πλοίου που ακολούθησε, το γεγονός έγινε γνωστό μέσα από δημοσιεύματα στα οποία στοχοποιείται η πολυεθνική εξορυκτική εταιρία Eldorado Gold. Η συγκεκριμένη εταιρία είναι μητρική της εταιρίας ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ που ευθύνεται μαζί με το ελληνικό κράτος για τη γιγαντιαία καταστροφή που συντελείται στο όρος Κάκκαβος της Β.Α. Χαλκιδικής, τον αφανισμό της φύσης και των χωριών της περιοχής και την επιχείρηση τρομοκράτησης των κατοίκων της, για την εγκατάσταση ανοιχτού μεταλλείου εξόρυξης χρυσού στις Σκουριές.

Η διαρροή τοξικών αποβλήτων στο λιμάνι του Πειραιά αποτελεί ένα ακόμα «ατύχημα» των λεηλατικών μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Πλήθος τέτοιων «ατυχημάτων» έχουν συμβεί στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σε περιοχές της Χαλκιδικής και ευρύτερα της βόρειας Ελλάδας το προηγούμενο διάστημα.

Για την κατάδειξη αυτού του γεγονότος και στο πλευρό του ανυποχώρητου αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής, η Συντονιστική Συνέλευση καλεί σε συγκέντρωση – παρέμβαση αντιπληροφόρησης και αλληλεγγύης τη Δευτέρα 23 Δεκέμβρη 2013, στο σταθμό ΗΣΑΠ του Πειραιά, στις 12 μ.μ.

Συντονιστική Συνέλευση Αλληλεγγύης
στον αγώνα των κατοίκων της Β.Α. Χαλκιδικής