1/06/11

Άλλος ένας ανώνυμος θάνατος στο βωμό της ασφάλειας του πολίτη

Σήμερα το πρωϊ ένα 7χρονο κοριτσάκι έχασε τη ζωή του κάτω από τις ρόδες της μηχανής ενός αστυνομικού της ομάδας ΔΙΑΣ. Στο Μενίδι που εδώ και 1,5 χρόνο αστυνομοκρατείται ασφυκτικά από κάθε είδους αστυνομικές δυνάμεις. Που η ζωή ενός τσιγγάνου αξίζει λιγότερο απ'τους υπόλοιπους. Που οι φρουροί της Δημοκρατίας τελούν σε “ειδική υπηρεσία αυξημένου ρίσκου”.

Μακριά από κάθε προσπάθεια να χρησιμοποιήσουμε το θάνατο ενός παιδιού, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε. Να μιλήσουμε γι' αυτό που ζούμε καθημερινά στις γειτονιές μας με πρόσχημα τη δική μας ασφάλεια, πέρα από όσα θα ακουστούν τις επόμενες ώρες από την καθεστωτική προπαγανδιστική μηχανή των ΜΜΕ για “κακιά στιγμή” και “άτυχο γεγονός”, πέρα από την άμεση προσπάθεια της ΕΛ.ΑΣ να δικαιολογήσει το όργανό της.

-Για την καθημερινή τρομοκρατία των βλεμμάτων πίσω από τις κουκούλες, την τρομοκρατία των συνεχών, εξευτελιστικών αστυνομικών ελέγχων, που πλέον έχουν φτάσει έξω από την πόρτα των σπιτιών μας...
-Για την καθημερινή επίδειξη δύναμης στο δρόμο από τις Δυνάμεις Ασφαλείας, που όντως έχουν εκπαιδευτεί στο να προσαρμόζουν τη συμπεριφορά τους ανάλογα με την στάση του ελεγχόμενου...
-Τις επιδείξεις οδηγικών ικανοτήτων (...) της ομάδας ΔΙΑΣ...
-Τις επιδείξεις των ικανοτήτων τους στα όπλα, που με τόση ευκολία βρίσκονται στα χέρια τους, παρατεταγμένα ευθεία, για να μας υπενθυμίζουν “ποιός κάνει κουμάντο εδώ πέρα”...

Απόρροια όλα αυτά ενός κράτους που όλο και γιγαντώνεται κατασταλτικά και αστυνομικά, που προσπαθεί να κινηθεί στο δρόμο των ευρωπαϊκών μητροπόλεων, με τα καθαρά ιστορικά (βλ. εμπορικά) κέντρα, τη μεθοδευμένη υποβάθμιση συγκεκριμένων προαστίων και την επακόλουθη υπερ-αστυνόμευσή τους με νέους ράμπο της ασφάλτου.

Οι απόκληροι και οι αποκλεισμένοι προορίζονται για συγκεκριμένες υποβαθμισμένες περιοχές, αστυνομικά ελεγχόμενες, ενώ οι προνομιούχοι ήσυχοι στους επίγειους παραδείσους τους, επίσης υπό αστυνομικό έλεγχο, αυτή τη φορά για την πραγματική τους ασφάλεια.

Έτσι η παλιά γειτονιά θα μετατραπεί σε σύγχρονο γκέτο, τα επιχειρήματα για περισσότερη αστυνόμευση, για αστυνομικό της γειτονιάς, για συνεχή αστυνομική παρουσία - παντού, θα είναι έτοιμα προς πώληση από την πολιτική εξουσία σε φοβισμένους ανθρώπους.

Κι αν κάποιος θεωρεί ότι οι εικόνες από ανάλογα (και συχνά) περιστατικά με τους νεκρούς απόκληρους (αποβράσματα κατά τον Σαρκοζί) στους δρόμους των Παρισινών προαστίων είναι μακριά, καλά θα κάνει να προετοιμάζεται για τα χειρότερα.

ΑΝ ΔΕΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ
ΟΙ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ ΜΑΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΜΟΝΤΕΡΝΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ

Αυτοδιαχειριζόμενος Κοινωνικός Χώρος
Pasamontaña
5/1/2011