3/20/13

Από το όρος Αιγάλεω...

Στις 18 Μάρτη 2013 πραγματοποιήθηκε η πεζοπορική διάσχιση της βόρειας πλευράς του όρους Αιγάλεω με πρωτοβουλία συμμετεχόντων στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Pasamontaña.

68 άνθρωποι από τον Κορυδαλλό αλλά και συναγωνιστές/τριες από άλλες περιοχές ξεκινήσαμε από τον άνω Κορυδαλλό (Σχιστό) και μπήκαμε στο περιφραγμένο Διομήδειο όπου έχει ανοιχτεί πρόχειρη δίοδος από κατοίκους που θέλουν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στο βουνό και το δάσος.

με θέα στο Σαρωνικό
Από εκεί, και πηγαίνοντας νότια, διασχίσαμε κυκλικά το βουνό έχοντας απέναντι μας το Χαϊδάρι και το Ποικίλο όρος. Μισή ώρα μετά η διαδρομή "γυρνάει" έχοντας θέα στο Θριάσιο Πεδίο, το Σαρωνικό και τη Σαλαμίνα. Κάπου εκεί αρχίσαμε να κατηφορίζουμε φτάνοντας στις τεράστιες γέφυρες του εμπορικού σιδηρόδρομου και στο σημείο όπου εκτελέστηκε τον Αύγουστο του '54 ο Νίκος Πλουμπίδης. Εκεί υπάρχει ένα λιτό μνημείο για να θυμίζει ότι στις ρεματιές αυτές πριν 6 δεκαετίες το καθεστώς των δωσίλογων της Δεξιάς εκτελούσε αγωνιστές και αντιφρονούντες. Υπάρχει ακόμη, ένα πανό του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου-Δραπετσώνας "Νίκος Πλουμπίδης".

Εκεί βρεθήκαμε και με άλλους συντρόφους/ισσες και παραμείναμε (τελικά) για 2 ώρες, φάγαμε και ήπιαμε, διαφορετικά, συντροφικά, ενώ τα παιδιά βρήκανε άπλετο χώρο και χρόνο... Στην επιστροφή, αφού ειπώθηκαν δυό λόγια και μοιράστηκε κείμενο της πρωτοβουλίας, χωριστήκαμε σε δύο ομάδες. Όσοι δεν έφυγαν από εκεί, γυρίσανε μέχρι τη Μονή Δαφνίου μέσα από καταπληκτικά μονοπάτια, ενώ κάποιοι συνέχισαν ανεβαίνοντας τις πλαγιές και περνώντας από αδιάβατα μέρη μέχρι να φτάσουν ξανά στο σημείο εκκίνησης.

Εκτός από τη θαυμάσια φύση, τα δεκάδες είδη δέντρων, φυτών και λουλουδιών, είδαμε από κοντά τις ισοπεδώσεις που έχουν γίνει για να φτιαχτεί ο εμπορικός σιδηρόδρομος που σκίζει το βουνό και το δάσος. Διαπιστώσαμε την άγνοια που έχουμε οι κάτοικοι των γύρω περιοχών για το βουνό που στέκεται λίγες εκατοντάδες μέτρα από την καθημερινότητά μας. Το ραντεβού ανανεώνεται στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και αγώνα για τη φύση και την ελευθερία, από το όρος Αιγάλεω και την Πάρνηθα μέχρι την Εύβοια, τη Β.Α. Χαλκιδική και τον Έβρο.

πρωτοβουλία συμμετεχόντων
στον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο Pasamontaña


 
 

   

 
η γέφυρα πάνω από τη λεωφόρο Αθηνών







επιστρέφωντας από τις πλαγιές του Διομήδειου...
...χωρίς μονοπάτι